Hooikoorts

On 13 augustus 2010, in Geneesmiddelen, door Astrid Plugge

Wanneer iemand gevoelig is voor het stuifmeel uit grassen zal hij met name in het voorjaar (meestal vanaf begin mei) hooikoorts ontwikkelen.
Gevoeligheid voor boompollen ontwikkelt zich eerder in het seizoen, vaak kort na de vorstperiode.
Het beste resultaat bij hooikoorts valt te verwachten wanneer iemand constitutioneel behandeld wordt. Dit houdt in dat de klassiek homeopaat een middel uitzoekt dat precies past bij de persoon. Zeker als de hooikoorts een jaarlijks terugkerende klacht wordt, is dit van belang. Een paar klinische middelen (in dit geval echt alleen op de klacht en minder op de persoon afgestemd) zijn echter zo vaak van toepassing bij hooikoorts dat ik ze graag beschrijf. Op de internetsite van  allergieradar is dagelijks te volgen voor welke pollen u gevoelig bent.

De hooikoortsmiddelen zijn allemaal plantaardig, omdat het ook planten zijn die de klachten veroorzaken.

Een plantaardig middel.

Een Latijnse naam voor de rode ui, zoals wij die allemaal kennen. Niet alleen belangrijk bij hooikoorts maar ook bij verkoudheden. Je ziet ook als leek direct de gelijksoortigheid bij klachten. Niet zo vreemd als je bedenkt welke verschijnselen het pellen van een ui opwekt; waterig brandende ogen en een waterig brandende neusloop alsof je midden in een huilbui zit. Het gaat pas over wanneer je naar buiten gaat of een raam open doet.
Deze symptomen zijn typerend voor de verschijnselen van de hooikoorts die goed te behandelen is met een plantaardig middel. Het past dus goed bij hooikoorts met een brandende waterige neusloop waarbij de neus meer klachten geeft dan de ogen, maar ook de ogen kunnen erg tranen.
Ook kan het zijn dat de neus volzit, verstopt is en de slijmvliezen gezwollen zijn.
Zeer opvallend is echter dat de toevoer van tranen ophoudt of verbetert wanneer iemand naar buiten gaat, vooral omdat daar de concentratie van het stuifmeel hoger is, en de klachten weer toenemen zodra iemand binnen is.

Is er sprake van met name branderige, bijtende tranenvloed of een branderige jeuk in de ogen waarbij de neusklachten minder prominent zijn dan denken wij aan een ander plantaardig middel.. Iemand is constant met zijn ogen aan het knipperen en vaak zijn de ogen bijzonder geïrriteerd en rood.

Verder wordt er steeds meer gewerkt met met een desensibilisatie kuur, waarin de meest voorkomende pollen zitten als: Esdoorn, Kastanje, Els, Berk, Hazelaar, Beuk, Es, Liguster, Plataan, Populier, Eik, Acacia, Wilg , Vlier, Linde, Olm, Grove Den en Haagbeuk.

Indien de hooikoorts een steeds terugkerende klacht is, is het raadzaam vroeg met de medicatie te beginnen om de kans op klachten in het voorjaar te reduceren.

Tagged with:
 

Geef een reactie